Vesijuoksuun ovat tervetulleita kaiken ikäiset ja kokoiset koirat. Se sopii niin koti- kuin urheilukoirillekin eikä koiralla tarvitse välttämättä olla erityistä kuntoutuksellista tarvetta vesijuoksuun tullakseen. Vesijuoksu on toki aina tavoitteellista, mutta tavoite suunnitellaan jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti koiran tarpeiden mukaan ja se voi olla esimerkiksi leikkauksesta kuntoutumisen sijaan koiran kunnon kasvattaminen, lihasmassan kehittäminen, painon pudotus tai palautumisen tukeminen. Vesijuoksumattoharjoittelu on hyvin kontrolloitua ja sitä voidaan mukauttaa jokaiselle harjoituskerralle juuri koiran sen hetkisen tilanteen mukaan.
Vedessä tehtävän harjoittelun hyödyt on tunnistettu ihmisillä jo pitkään. Sillä on todettu olevan lukuisia hyötyjä mm. veden vastuksesta, nosteesta ja hydrostaattisesta paineesta johtuen. Veden liikettä vastustava vaikutus aiheuttaa sen, että koira joutuu työskentelemään vedessä suuremmalla lihasvoimalla kuin kuivalla maalla. Koirilla veden aiheuttamaa vastusta voidaan säädellä vesijuoksumatolla vedenalaisen liikkeen nopeutta sekä veden virtausta muuttamalla. Nosteesta on apua etenkin vammojen kuntoutuksessa, iäkkäiden koirien harjoittelussa ja urheilukoirien palauttavassa harjoittelussa, sillä noste vähentää koiran raajoille tulevaa painoa ja täten niveliin kohdistuvaa kuormitusta. Veden tiheydestä johtuva hydrostaattinen paine puolestaan lisää verenkiertoa niissä kehon osissa, jotka ovat vedenpinnan alapuolella, mistä voi olla hyötyä sekä palautumisen tukemisessa, kivun lievityksessä, että turvotusten helpottamisessa raajojen alueella. Vedessä koira joutuu lisäksi alati tasapainoilemaan ja hallitsemaan kroppaansa veden nosteen ja pienten virtausten johdosta, jolloin kehonhallinta kehittyy.
Espoon Eläinfysioterapiassa on käytössä vesijuoksumatto, jossa koira menee altaaseen ennen kuin siellä on vettä, minkä jälkeen vettä nostetaan kullekin koiralle sopivaan korkeuteen. Tämän jälkeen voidaan nopeutta, maton kallistuskulmaa sekä veden virtausta säätelemällä toteuttaa juuri sinun koirallesi soveltuva vesijuoksumattoharjoitus. Harjoituksen toteuttaa vesijuoksumattoon perehtynyt fysioterapeutti tai eläinfysioterapeutti. Meiltä on varattavissa sekä 15 että 30 minuutin vesijuoksuaikoja. 15 minuuttia riittää yleensä ensimmäiselle käynnille, jolloin koira lähinnä tutustuu vesijuoksumattoon ja sen toimintaan. Mikäli epäilet sopivaa pituutta käynnille, ole rohkeasti yhteydessä ja katsomme, minkä pituinen aika olisi juuri sinun koirallesi sopiva.
Vesijuoksumattoharjoittelu ei sovellu koiralle, jolla on tarttuva ihosairaus, ihorikko, haava, tulehdus tai kuume. Lisäksi neurologisista sairauksista kärsivän koiran kanssa vesijuoksumattoharjoittelua tulee miettiä tarkkaan. Mikäli koirallasi on jotain erityistä tai pohdit sen soveltuvuutta vesijuoksumattoharjoitteluun, voit aina olla meihin yhteydessä ja kysyä eläinfysioterapeutin mielipidettä asiaan.
Ennen vesijuoksumatolle menoa koiran tulee käydä tarpeillaan eikä sille pidä antaa raskasta ateriaa muutamaan tuntiin ennen harjoitusta. Koiran tulee olla suhteellisen puhdas ja tarvittaessa sen voi suihkuttaa vesijuoksumaton vieressä olevalla suihkulla ennen altaaseen menoa. Koiralle voi ottaa mukaan omia nameja, mutta pyyhettä ei tarvitse kotoa ottaa vaan sen saa käyttöönsä meiltä. Vesijuoksumattoharjoittelun jälkeen koiralla voi olla jano ja sen tulisi jälleen päästä tarpeilleen. Lisäksi etenkin kylmemmällä säällä koiralle olisi hyvä ottaa mukaan esimerkiksi lämmin loimi, jonka voi pukea koiran päälle harjoittelun jälkeen.
Erityishyödyt urheilukoiralle
Vastapainoa iskuttavalle liikunnalle, tehostaa takaosan voimantuottoa, palautuminen nopeutuu hengitys- ja verenkiertoelimistön toiminnan tehostuessa, kunto, nopeus ja lihasvoima kehittyvät, nivelliikkuvuus paranee
Erityishyödyt seniorikoiralle
Lihasvoima ja kunto kehittyvät lempeästi, hengitys- ja verenkiertoelimistön toiminta tehostuu, lihastasapaino pysyy yllä, nivelliikkuvuus paranee, mahdollinen kivunlievitys johtuen ihon tuntoreseptorien stimuloinnista, lihasten rentoutuminen johtuen verenkierron tehostumisesta ja täten hapen määrän lisääntymisestä raajoissa, lempeä liikuntamuoto myös nivelille
Erityishyödyt vammojen kuntoutuksessa
Kivun lievitys, kontrolloitu sekä lempeä kuormitus vammautuneelle kehonosalle, lihastasapainon parantaminen, kuntoutuksen edistäminen aikaisemmin kuin kuivan maan harjoittelussa.